Binära Optioner Guiden
Thursday, 21 February 2019
Home / Binära optioner skatt

Binära optioner skatt

Binära Optioner SkattBinära optioner skatt ska betalas enligt skatteverket och görs med en K4-blankett. Skatten för binära optioner ligger på 30% i kapitalskattvinst och du har rätt att göra avdrag på förluster. Med tanke på att alla investeringar inte är vinnande så blir skatten väldigt mycket lägre om du gör avdrag. Det vill säga att du i slutändan inte behöver betala skatt på alla pengar du investerar utan bara på dina vinster.

Observera att du är tvungen att redogöra alla dina investeringar, både vinster och förluster även om du bara betalar skatt på vinsten. Det är relativt smärtfritt att göra då du enkelt kan dra ut all denna data ifrån den mäklare du handlar hos. Var alltid försiktig och se till att du väljer att investera dina pengar med en reglerad mäklare då de drivs i enlighet med lagar som tvingar dem att spara på alla sådan information. Väljer du att handla med en oreglerad mäklare så finns det inga garantier på att den information som Skatteverket ber om är korrekt eller överhuvudtaget existerar. Samma regler appliceras på andra typer av digitala investeringar så som valutahandel, binära optioner, CFD och EFT. Precis lika som att du behöver skatta på ev. aktievinster när du handlar hos avanza behöver du skatta på dessa investeringar. Även om det är spekulativa investeringsformer.

Vi vill påpeka att skatteverket inte har några klara direktiv i den här frågan och detta uttalande kommer ifrån en anställd som verkade högst osäker på situationen.

Läser du dessutom på andra webbplatser så kommer informationen att variera. Vissa säger att man ska betala skatt och vissa säger att man inte behöver betala skatt. Vi rekommenderar att du avvaktar tills skatteverket uppdaterat sin information gällande det här ämnet innan du betalar någon skatt. Men var också försiktig med hur länge du avvaktar och väljer att inte betala skatt. Du vill inte sluta upp med men massa restskatt och avgifter.

Anledning till att situationen är så oklar just nu är att handel med binära optioner fortfarande är en relativt ny sysselsättning, framför allt i Sverige, och att det ännu inte finns exakta riktlinjer att följa.

 

Skatteverket säger att…

Skatteverket säger att man ska betala kapitalskatt på binära optioner och det går att argumentera både för och emot det. Enligt den information vi fått är skatteverket knappt medvetna om vad binära optioner är för något och verkar missta binära optioner för optionshandel där du investerar i värdepapper.  Vi har mailat skatteverket utan att fått några svar från dem på den här frågan.

update 2017/02/06: nu finns det konkret information på skatteverkets hemsida och den bekräftar att man ska betala skatt på binära optioner. Vi har också lyckats prata med en representant från skatteverket som bekräftar detta till oss via telefon. ”Binära optioner skatt betalas med vår K4-blankett och det går att göra avdrag för förluster” 

Nu finns det alltså tydliga direktiv att man ska betala skatt på binära optioner, vi tycker dock att…

 

Binära optioner borde vara skattefria

Enligt oss ska man inte behöva betala skatt på binära optioner eftersom du spekulerar i huruvida en kurs kommer att sjunka eller att stiga, du köper inga värdepapper eller dylikt. Binära optioner och betting är bra att jämföra. Du spekulerar endast, är du duktig kan du definitivt göra bra pengar på båda men du äger aldrig något, vare sig värdepapper eller den underliggande tillgång du spekulerar på, till exempel en råvara. Du köper inget, det är vadslagning. Det är en stor skillnad på att köpa aktier och att investera i binära optioner och ändå så behandlas de just nu väldigt likt av Skatteverket.

Vår gissning är att skatteverket kommer att befria binära optioner från skatt i framtiden. Binära optioner är nämligen fortfarande något relativt nytt och de flesta verkar ha ganska dålig koll på vad handel med binära optioner egentligen innebär. Faktum är att många andra länder i både EU och resten av världen redan har valt att ta bort skatteplikten på binära optioner. Vi får se vad som händer och lovar att hålla er uppdaterade på frågan.

 

Hur fyller jag i K4-blanketten

Om du väljer att betala skatt på dina vinster och göra avdrag för dina förluster så gör du det via en K4-blankett från Skatteverket. Att fylla i K4-blanketten är relativt enkelt. Du hittar både blankett och vägledning i hur du går tillväga hos skatteverket. Antingen via deras hemsida eller genom att kontakta dem via telefon. Följ den här länken för att få mer information. Blanketten ska fyllas i på årsbasis och skickas till ditt lokala skattekontor. Du behöver adobe reader för att kunna öppna blanketten på datorn men du kan även be att få en utskriven blankett skickad till dig från Skatteverket. Du kan så klart även välja att kontakta en revisor eller be någon med lämplig kunskap att hjälpa dig med redovisning. Som sagt är det inte särskilt svårt att fylla i en K4-blankett men vi rekommenderar att du verkligen ser till att du vet vad du gör och får rätt på allt då Skatteverket kan vara tuffa när det kommer till misstag.

 

Skattar man för binära optioner i andra länder?

Generellt sätt så brukar det bero på hur lokala versioner av skatteverket klassar binära optioner. Det brukar klassas som finansiell verksamhet eller iGaming. Är det klassat som finansiell verksamhet så brukar det också vara skatteskyldighet på binära optioner. Klassas det som iGaming brukar det däremot vara skattefritt. När det kommer till vilka länder som är skattefria för binära optioner så är det något vi inte kommer att täcka i den här artikeln. Det skulle bli alldeles för mycket att skriva om.  Det varierar dock oerhört mycket och vår känsla är att det är lite 50/50. Något vi tycker är tråkigt är att myndigheter som skatteverket inte riktigt vet vad binära optioner är för något och då är det lättare att beskatta det än att faktiskt ta reda på vad det handlar om. Vi får helt enkelt hoppas på att dessa myndigheter försöker förstå sig på binära optioner och ser till att skattebefria den här typen av handel. Just nu verkar det dock inte lovande.

 

Vi har pratat med en expert på skatt

BinäraOptionerGuiden bestämde sig för att prata med en expert på skatt och på hur skatt i sverige fungerar. Vi träffades och ställde några frågor om vad vår expert tycker om skatt på binära optioner.

Bör binära optioner beskattas?

Det beror på många faktorer. Traditionellt så har binära optioner i dess digitala form varit mer spel och tur än vad det handlat om skicklighet. Spel beskattas inte så då bör binära optioner inte heller beskattas. Dock klassificeras binära optioner idag som finansiella investeringar och då är det helt rätt att det ska betalas skatt på binära optioner.

Vad tror du kommer att hända med binära optioner i framtiden?

Som det ser ut just nu så kommer spelreglerna endast ändras för det bättre för investerarna. Vilket i sin tur leder till att jag tror att binära optioner kommer att fortsätta att klassas som en finansiell investering och inte som spel.  Gissningsvis så kommer det alltid att finnas en skatt på vinster för binära optioner. Det är dock inte skrivit i sten och jag vågar inte lova något. Man kan dock anta att skatten kommer fortsättningsvis att finnas kvar på vinster för denna typ av aktiehandel.

Tar man någon risk om man undviker att betala skatt på vinsterna?

Det är svårt att säga exakt hur bra koll skatteverket har på den här typen av transaktioner och aktiehandel. Jag skulle aldrig uppmuntra någon till att undvika att betala skatt då konsekvenserna kan bli stora. I just det här fallet så tror jag att du kan bli återbetalningsskyldig om skatteverket hittar och väljer att utreda dina transaktioner.

Vi undrar slutligen om du har några bra tips till våra läsare?

Det skulle vara att försöka automatisera rapporteringen av dina vinster så mycket som möjligt. Ofta har mäklarna väldigt bra funktioner för att hjälpa dig hålla koll på din handel. Du kan via dessa funktioner ofta trycka ut rapporter som du i din tur kan använda för att underlätta arbetet med att redovisa dina vinster. Vidare är det extremt viktigt att du känner till att du kan göra avdrag på dina förluster.

Rank Mäklare Logga Fördel Recension Besök
1
Markets.com Markets
Forex, CFD, Aktier & EFT
Läs Recension Registrera dig!
2
IQ Option iqoption-300x120
Låg minstainsättning
Läs Recension Registrera dig!
3
24Option 24option85x43px
Lång erfarenhet
Läs Recension Registrera dig!
Dela